goed in je vel.nl

Belachelijk!

Zij komt thuis met een overgrote bos bloemen die ze even in een emmer zet. Terwijl ze daarmee bezig is komt haar man binnen. Wat is dat? Bloemen, antwoord zij nuchter. Ja, dat zie ik, maar waarvoor? Zij: voor mijn moeder, daar ga ik vanavond naartoe. De verontwaardiging slaat toe: je moeder? Die bos bloemen? Be-lach-e-lijk! En vervolgens raken beiden verstrikt in een twistgesprek dat ongetwijfeld eindigt met wederzijdse narrigheid.

Zoonlief, 18 komt thuis, heeft zijn krullenkop door de kapper danig onder handen laten nemen. Wat rest is een harige waas. Wat heb je nou gedaan, schrikt zijn moeder bij de aanblik van haar vernieuwde zoon. Ach ik wou eens wat anders, mam, vind je het niet leuk? Moeders blik op afgrijzen: leuk, leuk? Weet je hoe je eruit ziet: be-lach-e-lijk! Het lef van de zoon op een brute wijze afgestraft. Weg plezier, weg sfeer, twee mensen in de gordijnen.

Geluk is een berg, opgebouwd uit kleine stukjes. En ook wie niet gelukkig is heeft zijn eigen berg stukje voor stukje opgetrokken. Het woord ‘belachelijk’ is nou zo’n stukje waar niemand blij van wordt. Klein maar venijn.

‘Belachelijk’ verdient het om uit het raam gekieperd te worden. Weg ermee, voorgoed. Eén woordje maakt meer kapot dan je lief is. Het berokkent alleen maar narigheid. Als je het zegt doe je meestal pijn aan een ander. En in ieder geval aan jezelf, zoals je met alle negatieve uitspraken en gedachtes jezelf tekort doet. Maar het doet nog veel meer, het stukje lijkt klein maar het is groter dan je denkt.

Wie een opmerking, een gesprek of een situatie afdoet met ‘belachelijk’ zet een dikke vette punt. Einde communicatie, je oordeel is duidelijk, daar valt niets meer tegenin te brengen. Er is geen gesprek, de ander krijgt geen enkele ruimte om het eigen verhaal te vertellen, waardoor je mogelijk tot een ander oordeel zou kunnen komen. En jij hebt je denken zonder omhaal op non-actief gezet. Je hoofd staat stil. Het is klaar.

Leven zonder ‘belachelijk’ is een merkbare stap naar een leuker leven. Als je je er werkelijk van bewust bent dat het je kwaad doet, zet je hopelijk alles op alles om het te vermijden. Daarmee maak je een begin met het uitbannen van het vaak redeloos veroordelen van iets of iemand. En zadel jij jezelf niet op met onnodige negativiteit.

Wat in bepaalde situaties en bij bepaalde confrontaties ongetwijfeld blijft is de verbazing, de tegenzin. Voldoende reden om vragen te stellen, om je te verdiepen in dat wat je hoort, ziet of waarneemt. Je begrijpt iets niet, je vindt iets raar of onaangenaam. Dat is de positieve kant: je stelt je open, je wilt het weten en begrijpen. Je creëert ruimte voor de ander om zijn of haar verhaal te vertellen, je houdt de communicatie in stand en kan tot de ontdekking komen dat dat wat de ander zegt of doet zo raar nog niet is.

Of je begrijpt er na de uitleg nog steeds geen jota van, ook dat kan. Dat is wat je met het woord ‘belachelijk’ namelijk uitdrukt: ik begrijp het niet. Maar in plaats van te veroordelen kun je het ook loslaten. Er is zoveel in deze wereld en om je heen waar je met je verstand niet bij kunt. Maar daarmee is het toch nog niet per definitie verkeerd en afkeurenswaardig? Je blik op de wereld is maar beperkt, de normen en waarden waarmee je leeft zijn niet vanzelfsprekend ook die van een ander.

Slechts één woordje bewust uit je woordenboek schrappen kan een hele opluchting betekenen. Heel zeker heb je daardoor een stukje van je berg van niet-zo-gelukkig-voelen afgebroken. En een stukje aan de berg van je geluk toegevoegd.

Op de valreep ook nog een vraag. Ken jij woorden, zinnen, uitdrukkingen die je beter uit je woordenboek zou kunnen schrappen? Domweg omdat ze anderen en jezelf nodeloos pijn doen? 

Uit het boek 'Achter elk gelukkig leven staat een overvolle kliko'

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Maria | 29 november 2012

Je hebt net handen en voeten gegeven aan een gevoel dat ik had, maar niet goed uit kon leggen. Mijn partner doet alles af met dit woord, stelt geen vragen en het geheel frustreert mij enorm, al jaren. En ja, ik leef in patronen, mijn ouders zijn ook zo, mijn broers....en van de weeromstuit werd ik juist weer genuanceerd, hetgeen hen weer irriteert. Ppffff communicatie, het blijft heel moeilijk.....Dank voor al je overdenkingen.

Karen | 29 november 2012

leuke column! het woordje 'moeten'. Ik MOET juist niets! Ik kan en/of ik wil :-)

jeroen | 29 november 2012

......belachelijk.......;-) (maar je hebt natuurlijk wel gelijk; kon het gewoon niet laten)

Marian | 29 november 2012

Dit is dus ook precies waar ik met mijn partner steeds tegenaan liep. Het heeft mij zo erg belemmerd dat ik op een gegeven moment gestopt met met een gesprek te beginnen. Nu ik sinds kort van hem gescheiden ben, merk ik hoezeer het mij negatief heeft gevormd. Wat ook een leuke dooddoener is is: hou toch op!! Gesprek is meteen monddood. Wat is dit toch herkenbaar.

Janny | 29 november 2012

Vaak is men ziende blind en glij je heel langzaam van jouw zo zorgvuldig opgebouwde berg af totdat er een moment komt, vaak door een nare gebeurtenis dat je wakker wordt. Verdrietig. Een prettig geschreven stuk en zeer waar!

wout | 30 november 2012

Belachelijk goede column, ik mag dat nog zeggen omdat 'het woord' in discussie is. Maar bij deze sluit ik mij aan om dit woord te gaan verbannen.

Marij | 30 november 2012

Hier ben ik blij mee. Zo heb ik al jaren al dit soort woorden verbannen. (echt niet normaal,je spoort niet,stel je niet aan)Je doet hiermee inderdaad de deur dicht voor jezelf en voor de ander. En je beperkt jezelf en de ander. Zooo jammer....Laten we open staan voor elkaar

andyman | 30 november 2012

Ja, weer een goeie Jan Jaap! Tja, oordelen over een ander en dan ook nog 's nog 'lekker' negatief uithalen is een eigenschap die veel mensen zouden moeten verbannen uit hun leven. En niet alleen de woorden die daarbij gebruikt worden. "So while you point your fingers, someone els is judging you. Could you be, could you be, could be loved..." - Bob Marley

Roger Raes | 30 november 2012

Het was 29 juli dat wij filosoferend onder jouw lindeboom spraken over de column die jij voorbereidde. En nu, eind november is hij er dan eindelijk. BELACHELIJK. Jij slaat de spijker op de kop! ik heb zelf ook al menigmaal geschreven over hetgeen taal met je doet. Dat komt omdat jouw onderbuik (lees: onderbewuste) alle uitgesproken woorden opneemt alsof het de waarheid is. Dit gebeurt ook als je extremen gebruikt zoals: alles; niemand; altijd; nooit; iedereen; overal en nergens. Wanneer je ze uitspreekt geloof je tevens dat het waar is. Voorbeeld van een zin die "bol" staat van de extremen. Ik sta ALTIJD voor IEDEREEN klaar, maar als ik een keer iemand nodig heb dan zie je NIEMAND. Kun je je voorstellen dat wanneer je deze zin uitspreekt dat je denkt dat het waar is. Gecorrigeerd en eerlijk zou zijn als je de zin zou aanpassen en zou zeggen: Ik sta VAAK voor iemand klaar, nu heb ik zelf hulp nodig en nu zijn er minder mensen om mij te helpen dan ik verwachtte. De woorden die ik zelf graag uit mijn woordenboek zou willen schrappen zijn: moeten; proberen en eigenlijk. Tevens heb ik een gruwelijke hekel aan: 'we zien wel waar het schip strandt'. Oeps..... ik maak mijn reactie straks nog langer dan de column van Jan Jaap.

Judith | 1 december 2012

In mijn jeugd heb ik niet anders gehoord dan dit soort woorden. Hierdoor ben ik gestopt met praten. Het heeft namelijk geen zin als er niet wordt geluisterd. Gelukkig heb ik een partner die voor alles open staat en nooit bij voorbaat oordeelt. Nu na 38 jaar begin ik eindelijk echt te zeggen wat ik vind en voel. Deze woorden hebben dus heel veel impact. Als je de kracht hebt zeg dan ja, en glimlach en blijf bij je eigen wijsheid. Probeer mensen te vinden die wel open staan en naar je luisteren, daar word je inderdaad gelukkiger van.

Hannie Tuyl | 1 december 2012

Dag Jan Jaap, Weer een fantastisch stukje om te overdenken.. Ja, met een enkel negatief woord kun je de hele boel afkappen, afstraffen, kapot maken. Voor de juiste communicatie, kun je beter vragen hoe iemand iets bedoelt, of waarom hij/zij iets doet of juist niet doet, anders maak je wat voor relatie dan ook, gewoon kapot. Eigenlijk gaan we toch allemaal het liefst in harmonie met elkaar om?

Danielle | 2 december 2012

Weer raak, je column! Een woord wat van mij mag verdwijnen is: deugniet! Hoezo deugt iemand niet? Iemand doet misschien iets ondeugends, maar dat is wat anders dan dat iemand niet deugt!!

Stephanie | 4 december 2012

Wat een goeie column! Dankjewel! Wat mij betreft zouden we het woord 'maar' veel minder kunnen (het liefste 'moeten') gebruiken. Je uit je mening, iemand antwoordt; ik hoor wat je zegt of ik ben het met je eens, MAAR... en dan komen alle redenen waarom diegene je eigenlijk niet heeft gehoord of het toch niet met je eens is. Dan had je dus net zo goed niet hoeven te zeggen dat je het er wel mee eens was of dat je iemand gehoord hebt. Gewoon 'EN' gebruiken, dat werkt veel beter en geeft zo veel meer openheid!

Roger Raes | 4 december 2012

@Stephanie, 'maar' is meestal het eerste woord van een slechte smoes.

Anna Michielen | 27 maart 2013

Ja, ik herken het... ik heb `n genetisch bepaalde, harde (sommigen zeggen "luide, heldere") stem en mijn vader kapte menig enthouiasme van mij af met de woorden "jee meid wat heb je toch een harde stem!" hetgeen in combinatie met de geïrriteerde blik, mij noopte mijn volume te verlagen maar dat hield ik nooit lang vol. Ik praatte te hard, lachte te hard, keek zelfs te hard! Uiteindelijk stopte ik met enthousiast te zijn. Pas sinds een paar jaar heb ik kunnen accepteren dat ik een hardere stem heb dan de meesten en het vreemde is dat ik er niemand meer over hoor en men het kennelijk weet dat dat bij mij hoort maar soms hoor ik nog mijn vaders kritiek waarmee hij mijn elan behoorlijk heeft ingeperkt. Dat kunnen negatieve reacties met een mens doen...

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑