goed in je vel.nl

Ik wil graag kritiek

Drie mannen, twee vrouwen, een levendig gesprek over alles wat er in hun leven zoal voorbij kwam. Een van de vrouwen vertelde dat zij een vriendin had die volstrekt niet tegen kritiek kon. Alles wuifde zij weg. Wat zij deed was goed, wat een ander vond deed ze vaak af met onzin. Dus had het gezelschap het ineens over ‘kritiek’. Ik kan heel goed tegen kritiek, riep een van de mannen stoer. De anderen waren wat weifelachtiger. Ik vind kritiek niet altijd even makkelijk, zei een van de vrouwen in alle eerlijkheid.

En zo hobbelde het gesprek voort. ‘Opvoeden’ was op een gegeven moment het onderwerp. Iedereen had een mening, de man die zo goed met kritiek kon omgaan ook: kinderen hebben gewoon een harde hand nodig, niet van dat slappe gedoe..! Het gezelschap viel even stil, dit was wel heel erg fors. Maar met hardheid bereik je toch niks? Met liefde en zachtheid kom je toch een stuk verder? Wordt het niet eens tijd dat ouders hun kinderen niet meer zien als kinderen, maar als mensen? Als je beter naar kinderen luistert dan heb je echt geen harde hand nodig... Kritische noten, niemand was het met hem eens. Hij verweerde zich heftig, zijn standpunt schoof geen millimeter op. Tien minuten later had hij er genoeg van. Jongens hou op, kijk eens naar de jeugd van tegenwoordig, ze doen maar wat. Mijn kinderen luisteren tenminste naar mij!

Ik kan heel goed tegen kritiek... De praktijk bleek al snel anders.

Hoe kunnen die anderen het zo fout zien, iedereen begrijpt toch dat je met een harde opvoedershand sterke kinderen krijgt, die beseffen dat er grenzen zijn. Kinderen die eerbied hebben voor hun ouders. Nee, dat zei hij niet, maar hij dacht het wel.

Kritiek is niet altijd even makkelijk, dat is waar. Je bent toe aan een beslissing, je hebt er goed over nagedacht, zegt een vriend doodleuk dat het misschien niet zo verstandig is. En komt ook nog met argumenten. Pfff, moet je weer opnieuw gaan denken. Je ventileert je mening over iets, vindt je partner het ineens nodig om je daarop aan te spreken: Zou je niet eens...

Kritiek wordt vaak gezien als een aanval, een afkeuring. En het wordt vooral gevoeld als iets dat tegen je persoon is gericht. Je zegt iets of vindt iets en de ander is het niet met je eens, dan valt hij of zij je af. Jij deugt niet! In de meeste gevallen laat je gevoel je danig in de steek. Je hebt gelijk als de kritiek uit een boosaardig hart komt, dan is het waarschijnlijk de bedoeling je een kopje kleiner te maken. Maar kritiek uit een goed hart, van iemand die je dierbaar is, die je graag mag, met wie je je verwant voelt, die is nooit tegen je persoon gericht. Slechts je beslissing, je mening, je idee wordt ter discussie gesteld.

Wij hebben de neiging om ons te omringen met mensen die het met ons eens zijn. Heerlijk en makkelijk. Dat doe je goed, prima gedacht, precies wat je zegt, goed idee... Hoe heerlijk om dat te horen. Maar met alleen ja-knikkers om je heen weet je zeker dat het mis gaat. Dat zie je op alle niveaus: bij overheden, in zaken, maar ook in gezinnen, bij partners, bij individuen... Juist kritische nee-knikkers om je heen - met een goed hart, dat wel - brengen je zoveel verder.

Kritiek is van groot belang. Kritiek op je denken, doen en zeggen geeft je de mogelijkheid om nog genuanceerder met je zelf en je denkbeelden om te gaan. Kritiek kan je helpen een betere beslissing te nemen. Om dingen die je wilt doen juist niet te doen. En andersom. Kritiek maakt je rijker en wijzer. Gefundeerde kritiek hoeft niet per se je kijk op de dingen te veranderen, daar is-ie ook niet altijd voor bedoeld. Het gaat erom dat je nuances krijgt aangereikt, dat je dingen in breder perspectief kunt zien.

Tegen kritiek kunnen is een eerste stap, de volgende is: ik wil graag kritiek. Aan de mensen om je heen duidelijk maken dat je kritische kanttekeningen ten allen tijde op prijs stelt. En dat je echt luistert en er zeker iets mee doet.

Ik hou van kritiek. Met die houding lever je een prachtige bijdrage aan je geluk.

Hoe sta jij tegenover kritiek? Wat zijn je ervaringen? Het zou fijn zijn als je zou willen reageren op deze column.

Jan Jaap van Hoeckel

 

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

veronique | 13 november 2013

Wenn die Kritik das Schaffen dir vergällt, so lass in dir den Trostgedanken wohnen: selbst über Gottes Meisterwerk, die Welt, liest man nicht immer gute Rezensionen. Bron: Sinngedichte Ludwig Fulda Duits theateracteur 1862-1939 De ellende begint bij de juffrouw in de klas. Zij geeft een compliment aan het ene kind voor de tekening die het gemaakt heeft. Der ander, ongelijk behandeld, is jaloers wordt boos en scheurt de mooie tekening kapot of blijft met een beetje geluk haar hele leven verlangen naar wat het knappe kind begeert. Want haar leven heeft zin, omdat zij zo mooi kan tekenen. Ook denk ik dat iedereen die kritiek uit, zich zou moeten realiseren dat de kritiek niet alleen kwetsend kan zijn, maar ook oud zeer op kan roepen. Vervuld van strenge zelfkritiek en jegens een ander een mild oordeel. zou een goede levenshouding kunnen zijn. Tenslotte leer je op latere leeftijd kritiek waarderen vooral als feedback op schrijven, maar dan vraag je erom! Ook besef ik me dat wanneer iemand zijn of haar nek durft uit te steken om kritiek te uiten, toch wel veel om je moet geven om je te willen helpen, gezien de mogelijke gevolgen van persoonlijke afwijzing. Zo gezien is kritiek van waarde. Socrates bracht de mensen door zijn kritiek in verlegenheid. Er zijn relatief weinig mensen die kunnen zeggen 'ik weet het niet' doch velen met een trots ego. Socrates heeft het met de gifbeker moeten bekopen. So beware Het schijnt dat kritiek eindeloos door blijft hameren in je hoofd in tegenstelling tot een compliment, dat slechts een enkele glimlach oplevert of weggewuifd wordt Dag Jan Jaap

cas | 13 november 2013

Veel mensen leveren kritiek om hun minderwaardigheidscomplex te verbergen, opgedaan van een grappenmakende vader, een gefrustreerde puber-zus of een jaloerse studiegenoot… ze weten niet eens dat kritiek alleen zinnig is als het stamt tussen verschillende inzichten, die ze allemaal moeten begrijpen… Daarom doe ik niks in Twitter en zo, want het zijn allemaal vruchteloze aardappeltjes !!

Anoniem | 13 november 2013

Tja, jij altijd met je kritiek! Het is mij vaak genoeg verweten. Ik hou van discussie en ik ben een zekere dus wil zelf graag alle kanten belichten voordat ik keuzen maak. Kritiek krijgen is niet gemakkelijk en ik zal zelf altijd in verweer oftewel de discussie aan gaan. Als de ander met goede argumenten komt sta ik daar zeker voor open en kan daarmee ook mijn mening/besluit wijzigen, wat resulteert in dat ik kritiek uiteindelijk toch fijn vind. De ervaring heeft mij wel geleerd dat kritiek over het algemeen als negatief wordt ontvangen met tot gevolg dat ik vaker mijn mond dicht hou. Oke jouw mening! Eigenlijk jammer omdat ik toch denk dat t vaak genoeg opbouwend bedoeld is en je tot nadenken zet!

Bianca | 13 november 2013

Wat doe je het makkelijkst iemand zeggen dat hij het goed doet of dat hij het fout doet? Diegene die kritiek geeft vind het blijkbaar waard je deze kritiek te geven, hij investeert in je. Is het niet veel makkelijker om je mond te houden? Daarna kies je gewoon zelf wat je met de kritiek doet.... Dus ja graag kritiek, graag mensen om mij heen die de moeite nemen in me te investeren!

Marja | 13 november 2013

Ik weet dat ik slecht tegen kritiek kan. Niet omdat ik er niets mee wil doen, maar meer dat ik niet zo goed weet hoe ik moet reageren. Ik word er vaak heel verdrietig van, want het zijn vaak dingen die ik dus zelf niet gezien heb en dus onbewust mensen gekwetst heb. Dan baal ik gewoon van mijzelf. Het lastige is dat ik vaak in een soort slachtofferrol verval, hoewel ik aan de andere kant zo graag zou willen veranderen. Dus kritiek wil ik wel, maar doet soms zo verrekte zeer!

Johanna | 13 november 2013

Kritiek krijgen en ook nog eens ontvangen: soms heel fijn voor het bredere perspectief, soms heel vervelend omdat het een snaar raakt waarvan je weet dat je er iets mee kunt doen, maar of je dat ook wil? Meestal niet, dan begint het wikken en wegen en nadenken opnieuw. Vaak heb ik mensen om hun mening gevraagd en de ja-knikkers waren er vele. Slechts een enkeling geeft opbouwende kritiek. Maar ligt dat niet aan onszelf? Zoveel uitstralen dat anderen er maar liever geen kritiek geven of je enthousiasme niet willen bederven? Ik denk van wel. Nu ik, ouder en wijzer (:)) meer open sta voor de mening van anderen en er ook echt naar luister, begin ik te beseffen dat ik eerder wel vroeg naar kritiek, maar die liever niet hoorde. Goede kritiek is verrijkend en ik ben blij een aantal mensen in mijn omgeving te hebben die dat doen!

Lilian | 15 november 2013

Kritiek geven op gedrag mag, zeker als het opbouwend is. Kritiek op de persoon zelf is not done.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑