goed in je vel.nl

Je laat je nieuwe jaar toch niet verpesten door goede voornemens?

Misschien moet er maar weer eens een traditie overboord. Veel tradities zijn voor sommigen een ware beknelling, maar ja, omdat het een traditie is, is het heilig. En daar aankomen is voor velen dus heiligschennis. Maar leven is vooral loslaten, hoe meer je loslaat hoe heerlijker je leven is. Niks moet, alles mag. Daar ben je volwassen voor geworden, eindelijk je leven kunnen en mogen leiden zoals je dat zelf wilt.

1 januari, nieuwjaar. Je vult de decembermaand met nadenken over je goede voornemens. Ja, per 1 januari ga ik afvallen. Ik ga stopen met roken. Ik ga voortaan wat eerder naar bed. Ik ga minder vlees eten. Ik ga meer fietsen. Ik ga voortaan elke week naar de sportschool. Ik ga, ik ga, ik ga…

En dan is het zover: 1 januari. Vanaf nu gaat het gebeuren. En in veel gevallen kun je er gif op innemen dat je voornemens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Want hoe ingewikkeld is het om diep ingesleten patronen te doorbreken, om weer nieuw ritme in je leven te vinden.

En daar stond Marijke op 2 januari in de supermarkt bij de vegetarische vleesproducten. Ze neemt wat aantrekkelijk aangeklede verpakkingen mee. O ja, en een gehakt biefstukje voor haar partner, want die had zich niet voorgenomen om het vlees te laten staan. En zo staat ze in de keuken twee verschillende maaltijden te bereiden. Het is al snel een beetje afzien. Ze baalt, voelt zich onbehaaglijk, maar ja, ze heeft het zich voorgenomen en ze wil zich vooral niet laten kennen. Dus zeult ze zichzelf voort in het leven wat haar met de dag meer gaat tegenstaan. En voordat de maand om is geeft ze er de brui aan. Aan tafel zit haar partner er meesmuilend bij, hij wist het wel, zei hij weinig tactvol. En dat was aanleiding voor een stevige woordenwisseling…

Goede voornemens, daar is niks mis mee. Het is goed dat je je leven kritisch beziet en constateert dat je bepaalde dingen best anders zou kunnen doen. Voor je eigen gezondheid. Voor de gezelligheid thuis. Voor het milieu. Voor de aarde. Voor de lieve vrede. Voor wat dan ook. En het is prachtig als je op een gegeven moment je denken laat doorgroeien naar doen. Aanpakken, dat wordt het nieuwe devies. Maar op 1 januari?

Het is raar, deze traditie. Want je leven laat zich niet zo in stukken hakken, dingen gaan geleidelijk. Stoppen met roken, minder of geen vlees eten, meer op de fiets, dat moet in je groeien, langzaam, voorzichtig. Drastische veranderingen in je leven, daar leef je naartoe, die ontstaan organisch, zeker als je jezelf serieus neemt. Kleine stapjes in je denken, totdat je tegen jezelf kunt zeggen dat je er werkelijk aan toe bent. Dat is het moment om de daad bij het woord te voegen. Niet eerder, niet later. Precies dan. En er is er maar één die dat moment bepaalt, en dat ben jij. Niet de tijd, het jaar, je partner of de buren, nee het is jouw leven, jij bent degene die daar verantwoordelijk voor is.

Hoe vreemd dat je je met dit soort beslissingen al van tevoren bepaalt dat je er op 1 januari aan toe bent. Het is bijna wel zeker dat dat niet zo is. Dus dan wordt het worstelen geblazen in het begin en niet zo zuinig ook. Dat wat heel leuk en fijn had moeten zijn, zo’n nieuw tintelfris jaar, wordt een straf. Het succes van de stap die je zet hangt af van de tijd die je jezelf hebt gegund om ernaar toe te groeien en dat is in de meeste gevallen niet 1 januari.

Laat je niet opjutten door al die fanatieke goedevoornemers die 1 januari tot magische datum hebben verklaard. Terwijl de dagen zich notabene gewoon aaneenrijgen, de ene dag is als de andere, we hebben er alleen een naam aan gegeven, maar dat maakt de dagen nog niet anders!

Kom, laat je jaar niet verpesten door goede voornemens. Geniet je leven, blijf kritisch op jezelf, wees goed voor jezelf en voor hen die je liefhebt. En ja, zet stappen om de dingen die beter kunnen, ook daadwerkelijk te veranderen, dat zou je sieren. Maar groei ernaar toe en neem het besluit als je aan alles voelt dat je er daadwerkelijk aan toe bent. Misschien is dat wel en mooi voornemen voor 2019…

Ik gun je een gelukkig leven.

Jan Jaap

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Dorien van Weert-Verhagen | 30 december 2018

Ik herken me gelukkig niet in die traditie die je beschrijft. Leef met de dag, weken, maanden, jaaaren...

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑