goed in je vel.nl

Dankbaarheid maakt niet gelukkig

"Geluk schijnt niet, zoals veel mensen denken, af te hangen van je rijkdom of mogelijkheden, maar van de mate waarop je dankbaar bent en waardeert wat je hebt. Je kunt je stemming en perspectief, en daardoor dus ook een gevoel van geluk, beïnvloeden door dagelijks te danken. Door te tellen wat je hebt. Door je te verwonderen over de natuur."

Dit statement plukte ik van internet. Over dankbaarheid wordt veel gesproken, dankbaar zijn maakt je gelukkig, je leest en hoort het vaak. Ik heb het daar niet gemakkelijk mee, nee, ik geloof het gewoon niet.

Als je ongelukkig bent, je zit echt in de put, je weet niet waar je het zoeken moet, alles zit tegen, je hebt een rotjeugd gehad, je relatie wil niet erg, op het werk is het vaak hommeles, je bent down and out. Ongelukkig dus. En dan zegt er iemand tegen je dat je dankbaar moet zijn omdat je daar gelukkiger van wordt.

Dankbaar waarvoor? En wie moet je eigenlijk dankbaar zijn? Mensen die niet gelukkig zijn hebben niet zoveel met dankbaarheid, die zitten verstrikt in een web van vervelende omstandigheden en gepieker over de vraag hoe ze ooit van dit rotgevoel afkomen. Er is niet veel reden om dankbaar te zijn. Ja natuurlijk, als een vriendin vraagt of je meegaat naar de film, weet je ook wel dat dat goed bedoeld is. Of je inderdaad meegaat is een tweede, het is immers niet fijn om in een volle bioscoop te zitten terwijl je je onbehaaglijk voelt. Maar je ziet wel dat het lief is dat een ander het vraagt, en er vlamt wel iets op van dankbaarheid. Maar om nou te zeggen dat dat flinterdunne gevoel bijdraagt aan je geluk..?

Ik wil het omdraaien. Dankbaarheid maakt je niet gelukkig maar geluk maakt je wel dankbaar.

Als je gelukkig bent, zul je voortdurend dankbaar zijn voor de dingen die op je pad komen. Je verwonderen over de natuur, dat is het genoegen dat gelukkige mensen dagelijks proeven. En als je gelukkig bent en er gebeuren dingen waar je volstrekt niet op zit te wachten, dan nog zul je uiteindelijk dankbaar zijn voor de confrontatie, voor de lessen die je leert, voor de kracht die je hebt kunnen ontwikkelen om weerstand te bieden en voor je relativeringsvermogen. Als je gelukkig bent heb je een heerlijk leven en overvalt je wel heel vaak dat gevoel van blijheid en dankbaarheid.

Geluk en dankbaarheid zijn twee handen op een buik. Gelukkige mensen die niet dankbaar zijn bestaan niet. Maar om nou de conclusie te trekken dat dankbaarheid DUS gelukkig maakt is wel een hele rare gedachtenzwenk.

Dankbaar is ook een onhandig woord, het suggereert dat er iemand is die je dankbaar moet of kunt zijn. Maar wie dan? Er zijn mensen die God dankbaar zijn, hij is voor hen de bron van alles. Mooi, maar voor mensen die niet zoveel met God hebben wordt het lastiger. Ikzelf voel me regelmatig blij met de dingen die ik meemaak of die me overkomen. Zo’n heerlijk opgetogen gevoel, ik voel me bevoorrecht dat ik het mee mag maken, een mooie ontmoeting, het plezier van mijn kleinkind, een goed gesprek met mijn buurman, het zien van een bijzondere rups, ja ik voel me regelmatig een bofkont. Dat blije gevoel, kennelijk is dat mijn dankbaarheid.

Bij ongelukkige mensen werkt dat niet zo. Natuurlijk maken ze zulke dingen ook mee, maar ze voelen zich er vaak anders bij, niet zo blij, niet opgetogen, niet bevoorrecht. Voor ongelukkige mensen zijn de confrontaties met ‘fijne’ dingen vaak extra frustrerend. Iedereen zegt dat het fijn en leuk is, maar jij voelt dat niet zo. Dat is niet fijn in het kwadraat en zo voelt het vaak ook.

Ik denk dat je mensen die niet gelukkig zijn geen dienst bewijst door ze te zeggen dat ze gelukkig kunnen worden door dankbaar te zijn.  Zij hebben meer baat bij de erkenning dat het niet goed met ze gaat en dat ze helemaal geen reden hebben om zich dankbaar te voelen. Ik denk dat je ze daarmee meer en beter helpt om uit hun put te komen.

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Ward | 11 december 2017

Mooie weergave Jan Jaap. Soms is leven niet zo vrolijk. En dan heb je gelijk. Erkennen dat het zo is en kijken wat je kan doen om het leven weer wat plezieriger te maken. --------------- Antwoord van Jan Jaap ------------------ Dankjewel Ward. Juist in dat proces het leven weer wat plezieriger te maken groeit vanzelf je blijheid en dankbaarheid. Overwinninkje na overwinpinkje, zo keert je geluk terug en ook de dankbaarheid voor de stapjes die je hebt gezet.

Vivienne | 11 december 2017

Ik snap wat je bedoelt en toch ben ik het niet met je eens. Natuurlijk is het moeilijker om dankbaar te zijn als je je ongelukkig voelt. Maar juist dat zoeken naar het goede, dat sprankje 'mooi' of 'fijn', het wondertje, hoe klein ook. En daar dan een dankbaar gevoel voor hebben, zonder je te vergelijken met anderen. Ik geloof wel dat dat je uit de put kan halen, mocht je erin gevallen zijn. Stapje voor stapje. Kleine stapjes, kleine dingen met als 'dankbaarheid' dat je het aandacht geeft, erbij stil staat en voelt wat het voor je doet. Ja. Het is mijn ervaring dat dat wel helpt. Zwelgen in wat slecht gaat, zeker als je er geen invloed op hebt, is het recept om dieper in de put te raken. En daar schiet je in elk geval niets mee op. --------------- Antwoord van Jan Jaap ----------------- Ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn. Ik lees in je reactie vooral de stapjes die je zet om uit je put te komen. En ik weet maar al te goed dat elk stapje een krachtsinspanning vergt. Maar als het stapje dan ook gezet is, bekruipt je ongetwijfeld een gevoel van blijheid/dankbaarheid. Het kunnen zien van kleine dingen, het erbij stil kunnen staan, dat zijn zulke stapjes. Dat kun je niet als je ongelukkig bent. Maar als je het kunt heb je naar mijn mening al een formidabele stap gezet. Je kunnen openstellen voor iets anders dan je eigen ellende is een zekere stap op weg nar geluk.

anne | 11 december 2017

Zo ben ik ook teruggekomen op de dooddoener "ach, er zijn veel erger dingen". Ja, daar schiet iemand wat mee op, die al zoveel voor de kiezen kreeg. Daarom zeg ik nu, "er zijn erger dingen, maar niet voor jou. Wat je overkomt is voor jou het ergste, daarbij ingaan op hetgeen verteld werd. Het gevoel proberen te delen. Dan zie ik werkelijk de ander opfleuren, denkend "zie je dat het er mag zijn?" Dat 'er veel erger dingen zijn' is een dooddoener. Zoals 'dankbaar' horen te zijn, dat ook is. (Wees toch eens dankbaar !!) Een mens die in zijn ellende de dankbaarheid moet zien in een aalmoes..... Toch is dat iets geheel anders dan ondankbaarheid. Ondankbare ontevreden mensen trekken elkaar aan en samen worden ze ongelukkige en (soms) nare mensen. Gelukkige mensen trekken gelukkige mensen aan, die samen de wereld een beetje mooier maken. En dat is wel iets om dankbaar voor te zijn. -------------- Antwoord van Jan Jaap ------------------ Wat je beschrijft, Anne, is het welgemeend luisteren naar de ander, je hart openzetten, zijn shit aanhoren en erkennen. Je ziet het goed, dat helpt. Je geeft het verschil tussen niet-dankbaar en ondankbaar goed aan. Ondankbaarheid is de dood in de pot en een giga-barrière op je weg naar geluk.

Isabelle | 12 december 2017

Prachtig mooi omgedraaid en helemaal, naar mijn mening, waar! ------------Antwoord van Jan Jaap --------------- Zover ik je ken Isabelle, kun jij dit inderdaad heel goed begrijpen. Dankbaarheid is een te heilig huisje, dat kan wel een opdoffer gebruiken...

Nanna | 12 december 2017

Ik ben het geheel met jou en Anne en Isabel eens op een dingetje na. Althans dat vraag ik mij af. Zou het nou echt zo symmetrisch zijn dat gelukkige mensen elkaar aantrekken en visie versa ongelukkige mensen? Ik denk dat blije wezens heel kwetsbaar zijn juist omdat dat aantrekt. Dus ook door degenen die in de put zitten. Op een gegeven moment wordt zo bijna iedereen meegesleept in die put. En daar kan je meestal uitkomen misschien. Helaas niet altijd. :-( Dankbaar MOETEN zijn is verschrikkelijk irritant. t Kan alleen met 2 handen op een buik voel ik zo. .............. ! en soms lekker ondankbaar zijn lucht echt op. -------------- Antwoord van Jan Jaap ----------------- Ik denk dat gelukkige mensen elkaar aantrekken, Nana, maar dat ook mensen die niet gelukkig zijn de neiging hebben naar gelukkige mensen te trekken. Dat is ook wel logisch, zij zijn immers een voorbeeld, mogelijk kun je iets van ze leren. Gelukkig mensen laten zich echter niet in een put trekken, lijkt mij. Als iemand niet verder komt dan klagen, dan zal een gelukkig mens op een gegeven moment afstand nemen. Een gelukkig mens beseft maar al te goed dat er niets moet. En zeker niet dankbaar zijn als hij vindt dat daar geen enkele reden voor is...

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑