goed in je vel.nl

Hoe gelukkig zijn we eigenlijk?

Als je de nationale en internationale onderzoeken moet geloven zijn Nederlanders een gelukkig volkje. We scoren skyhigh als het over geluk gaat. Tussen de tachtig en negentig procent! Als ik om me heen kijk en luister zet ik daar zo mijn vraagtekens bij. Vooral ook de manier waarop dit soort onderzoeken vaak plaatsvindt.

In veel gevallen wordt ‘gelukkig zijn’ en ‘je prettig voelen’ aardig door elkaar gehaald. Terwijl dat toch heel verschillende dingen zijn. Of wordt geluk gekoppeld aan de omstandigheden, terwijl die in feite nauwelijks of geen invloed hebben op ons geluk.

In augustus 2012 ben ik op deze website een onderzoek gestart naar de geluksbeleving van de bezoekers van deze site. Daarbij heb ik uitdrukkelijk een onderscheid gemaakt tussen geluk en onze incidentele fluctuerende gevoelens. Dat heb ik als volgt omschreven.

Nederland heeft een zeeklimaat en dat is een constante. Binnen ons klimaat gebeurt er van alles. Het kan regenen, de zon kan schijnen, het kan koud zijn of warm, het kan waaien, vriezen, sneeuwen, hagelen, stortregenen, stormen, alles kan. Geluk (maar ook ongeluk) is als het klimaat. Het is een min of meer langetermijnstatus met weinig of geen wisselingen. Onze gevoelens en emoties over de dingen waar we tegenaan lopen, de dingen die we denken, die tegen ons gezegd worden, situaties waar we in verzeild raken, omstandigheden die zich aan ons opdringen, tja, die schommelen nogal. Zoals het weer dat doet. Leuk/niet leuk, prettig/niet prettig, blij/bedroefd, kwaad/mild, begripvol/vol onbegrip.

Met andere woorden. Als je gelukkig bent kun je je nog wel rot voelen, of  verdriet hebben, of er de pest in hebben. En als je niet gelukkig bent kun je nog wel eens lachen, een heerlijke avond beleven of genieten van een goed boek.

Wat ik voor het geluksonderzoek ook heb gedaan is een definitie geven van geluk. Als je ’t mensen vraagt wat het is, komen ze vaak niet verder dan ‘als je je maar gezond voelt’ of, ‘ja gewoon, als je je prettig voelt’. Maar het is veel meer dan dat, het ligt dieper. De definitie van geluk die mede als handvat diende voor het onderzoek luidt: ‘Geluk is het besef dat je knoppen hebt en dat je in staat bent ze om te zetten’.  Dat zegt dus niets over je omstandigheden maar wel hoe je ermee omgaat, hoe je in je leven staat. Het geeft aan dat je verantwoordelijkheid draagt voor de kwaliteit van je eigen bestaan. En dat je accepteert dat jij de spil bent van je eigen leven.

De vraag aan de lezer was om beide uiteenzettingen goed in zich op te nemen. Als je je erbij thuis voelde kon je antwoord geven op een van de twee stellingen: 1. Ja, ik ben gelukkig. 2. Nee, ik ben niet gelukkig. De uitslag geeft een goede indicatie hoe de vlag erbij hangt als het om ons geluk gaat.

Deze website wordt maandelijks zo’n 1500 tot 2000 keer bezocht. Ik ga ervan uit dat de bezoekers van goedinjevel.nl mensen zijn die bewust met hun leven omgaan, die geïnteresseerd zijn in  een gelukkig leven. 176 mensen hebben aan dit onderzoek meegedaan. 115 zeiden gelukkig te zijn. 61 waren het niet. Wat frappant was dat sommige mensen door dit onderzoek anders naar hun geluksbeleving zijn gaan kijken, weet ik uit gesprekken.

Samengevat komt het erop neer dat meer dat zo’n 65% van de mensen wel en 35% niet gelukkig is. Ruim eenderde worstelt dus in meer of mindere mate met zijn of haar eigen leven. Dat beeld is dus veel minder rooskleurig dan de grote onderzoeken ons voorspiegelen.

Troost daarbij is wel dat er uiteindelijk voor iedereen een gelukkig leven is weggelegd. In de column ‘Geluk kun je maken’ kunt je daar meer over lezen...

Jan Jaap van Hoeckel

 

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

henny van gemert teulings | 26 april 2013

Als je de uitslag leest van 35% is niet gelukkig dan vind ik het nogal wel meevallen, aangezien je overal veel ellende om je heen hoort. Ook op TV met de nieuwsberichten,debat programma's etc. Kon iedereen maar leven met de omstandigheden waarin wij en jezelf leven. Als je dat kunt aanvaarden dan ben je een gelukkig mens, althans is dat mijn inziens. groetjes Henny

Ingrid ter Laan- Coenraad | 26 april 2013

Gelukkig? Tja, wat is geluk, dat is voor mij een subjectief begrip. Ik ben heel gelukkig als ik mijn twee zoons en mijn man en aan tafel heb. Als ik zie dat het goed gaat met onze kinderen, als de jongens, mijn. Kinderen, 20 en 23 vrienden meenemen en allen blijven eten en dat we met z'n allen een gezellige avond hebben met lekker eten en drinken en heel veel lol. Met mijn man een weekend weg., dat is zalig en word ik weer verliefd. !ls mij operatie aan mijn schouder, as maandag, een nieuwe schouderprothese, lukt dan ben ik heel gelukkig, het wordt de vijfde operatie aan mijn schouder. Met andere woorden, ik ben gelukkig met mijn. Leven. Een baan als assistent activiteiten begeleider voor 8 uur per week, een lieve man, twee schatten van kinderen, een lieve kat, een prachtig huis, redelijk gezond, reuma, artrose, migraine, maar geen levensbedreigende ziekte. Dus.... Wat is geluk

Monique | 27 april 2013

Ik ben een van die 35%. Verstandelijk weet ik dat ik alles heb wat een mens gelukkig kan maken. Inmiddels weet ik ook precies waar de knoppen zitten en hoe je er aan kunt draaien. En daarmee kun je voorkomen, dat er onnodig zaken op je pad komen die je ongelukkig maken. Maar dat betekent nog steeds niet dat je dan gelukkig bent. Want geluk ervaren doe je met je gevoel. Hoor ik tot die groep mensen die genetisch pech heeft, of is er toch nog ergens een knop verborgen? Ik weiger vooralsnog te accepteren, dat ik tot de pechgevallen behoor en blijf naar die laatste knop zoeken. Maar de vraag blijft: Hoe maakbaar is geluk?

Mirella | 27 april 2013

Reactie voor Monique, 'Geluk is heel maakbaar' (dit is een mooie positieve gedachte) en gebeurt mijns inziens in je 'hersenpan', door je manier van denken. Er zijn (meestal elke dag) momenten waarop ik mij even gelukkig voel. Door die momenten heel bewust te beleven, ontstaat er in mij een geluksgevoel. Hoe vaker ik dit doe, hoe meer momenten er zijn. En als ik dit een periode minder ervaar, schrijf ik aan het einde van de dag in ieder geval één geluksmomentje op in een klein notitieboekje. Dit helpt en is ook heel leuk om te doen! En heerlijk om na een tijdje nog eens te lezen.

Claudia | 29 april 2013

Ja, ik ben gelukkig! (count your blessings)

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑