goed in je vel.nl

Hou op met je goede wensen, doe iets!

Zo tegen het einde van het jaar word je overladen met goede, betere en beste wensen. En ook jij bent er waarschijnlijk scheutig mee. Daarover nadenkend heb ik steeds meer de neiging om te roepen: hou daar nou eens mee op! Natuurlijk zijn de bedoelingen goed, aardig en lief, daar twijfel ik geen moment aan. Maar toch, al dat gewens brengt ons geen stap dichter bij ons geluk. Want het blijft bij wensen, niemand komt je geluk aanreiken. Dat kan ook niet, geluk zit in jezelf, is van jezelf en jij alleen kunt ervoor zorgen dat je een gelukkig mens wordt.

In plaats van je geluk te wensen zou ik willen zeggen: Doe iets! Ga aan de slag, wacht niet af, geluk gaat nu eenmaal niet vanzelf. Een gelukkig leven is werken geblazen. Werken aan jezelf met name. Dus als je ook zo vol bent van een gelukkig kerstfeest en een gelukkig 2019, waarom dan niet de daad bij het woord voegen?

Als je niet gelukkig bent, heb je dus problemen, dat kan niet anders. Het eerste wat je te doen hebt is die problemen in jezelf op te sporen, ze te analyseren, te erkennen en ermee aan de slag te gaan. Kleine stapjes, stuk voor stuk, het makkelijkste probleem eerst. Heb je ze allemaal overwonnen, dan ben je in wezen waar je zijn moet. Maar niet alle problemen zijn altijd oplosbaar, zeg je misschien. Je hebt er vaak anderen voor nodig, die ook mee moeten werken, en als ze dat niet willen, houdt het op. Klopt. Maar dan los je het probleem op door het los te laten. Het is zoals het is, ook goed, maar belast jezelf er niet meer mee.

Hieronder zes stappen die je kunt zetten, eerlijk gezegd móet zetten, om je problemen te lijf te kunnen gaan en een gelukkig mens te worden. Ik noem ze de zes hoofdschakelaars. Zet ze om, stuk voor stuk, doe het rustig, werk aan jezelf, oefen, kleine, kleine stapjes, dan struikel je het minst.

1.     Accepteer dat jij en jij alleen jezelf gelukkig kunt maken. Niets en niemand anders kan dat. Ook niet je geliefde, je ouders, je kinderen, je baas, je vrienden, niemand! Jij moet het doen. Dat is misschien slikken geblazen, maar als je dit niet accepteert zal je nooit gelukkig worden. Je hebt geen keus.

2.     Activeer je bewustzijn. Wordt opmerkzamer. Kijk, zie en voel wat er gebeurt in en met jezelf en bij en door anderen. Waarom doe je wat je doet? Wat zeg je eigenlijk? Ben je eerlijk naar jezelf en anderen? Kijk om je heen. Wat zie je, wat vind je ervan? Laat je hoofd werken, neem niks meer voor vanzelfsprekend aan. Donder je automatische piloot het raam uit. Een zo groot mogelijk bewustzijn maakt je kritisch, vooral ten opzichte van jezelf. Verbeter jezelf als het nodig is.

3.     De vraag is: wil je het echt! Durf je te antwoorden op die vraag die je aan jezelf stelt: Wil ik gelukkig worden? Wil ik het echt? Zeg je ja, besef dan wat dat inhoudt. Het gaat niet vanzelf, de weg naar geluk betekent: verandering. Dingen worden anders. Je verliest mensen om je heen, mensen gaan je misschien raar vinden. Misschien verlies je de partner waarmee het sowieso niet zo lekker loopt. Misschien je baan. Alles wordt mogelijk anders. Als je gelukkig wilt worden, ga je dat niet uit de weg. En als je echt iets wilt, gebeurt het!

4.     Bouw je negativiteit af. Elk mens stikt van de negatieve gedachten en daden. We hebben het vaak niet eens in de gaten. We serveren mensen soms wel heel makkelijk af, we oordelen en veroordelen, hebben direct een afkeurende mening. Jammeren om niks. Zeuren om niks, katten anderen af. Negativiteit is killing, we beschadigen er onszelf voortdurend mee. Stop ermee, wees je ervan bewust en corrigeer jezelf. Daar heb je o.a. je scherpe bewustzijn dus voor nodig.

5.     Wees niet bang, toon lef. Denk goed na over de stapjes die je zet in je dagelijks leven. Over de dingen die op je pad komen. Ze dwingen je soms tot beslissingen. Denk na en als je weet dat het nodig is om een bepaalde stap te zetten, doe het! Wees niet bang wat anderen daarvan vinden. Er is maar één maatstaf: wat vind ik er zelf van? Laat je niet misleiden door meningen van anderen, natuurlijk luister goed, maar blijf bij je eigen maatstaf. Soms sta je voor forse stappen, het uitmaken van een relatie, het vertrekken bij een baas, het verkopen van je huis, het verhuizen naar een andere plaats. Nee zeggen tegen iemand die gewend is dat je altijd ja zegt. Ga geen conflicten uit de weg. Worstel je er doorheen. Heb moed!

6.     En heb vertrouwen. Veel mensen die op weg gaan naar geluk, kunnen zich helemaal niet voorstellen dat het ook gaat lukken. Ze denken vaak, ja, ik heb al zoveel geprobeerd, dat lukt me toch niet. Als je dat maar blijft denken, krijg je vanzelf gelijk, dan gaat het inderdaad niet lukken. Heb vertrouwen, geloof in je innerlijke kracht, je weet niet half hoe sterk je bent en wat voor krachten er in je huizen. Je bent een goed mens, je bent van waarde, jij bent jij, precies goed zoals je bent. Je verdient respect en liefde van de mensen om je heen. En van jezelf. Vertrouw erop dat je inspanningen beloond worden. Het gaat je heel zeker lukken. Je wordt gelukkig.

Misschien ben je niet in staat om deze zes hoofdschakelaars in je eentje om te zetten. Maakt niet uit. Ga op zoek naar geestgenoten die dezelfde weg bewandelen, je kunt elkaar helpen en stimuleren. Je kunt elkaar zo nu en dan een duwtje geven  en je ervaringen uitwisselen. Stapjes zetten, waardering vinden, je kunt elkaar wapenen tegen de negativiteit van anderen, iemand die je even vasthoudt als je verdriet en pijn hebt. Want ja, de weg naar geluk doet vaak pijn. Daar moet je doorheen, het is niet anders. Kom je er echt niet uit, dan kun je zonodig bij mij aankloppen, dan geef ik je die duw wel. Of zoek een andere coach of therapeut. Maar doe iets! Daar gaat het om. DOE IETS!

Geniet van je kerstdagen en geniet zeker van je spannende en wervelende Doe-jaar!

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Peter Ronkes Agerbeek | 25 december 2018

In plaats van 'gelukkig zijn' zo krampachtig tot doel te verheffen dat je er zelfs een gebruiksaanwijzing op los moet laten, is het misschien ook wel wat het leven gewoon over je heen te laten komen?

Jan Jaap | 26 december 2018

Dag Peter, De gebruiksaanwijzing is zo ingewikkeld niet. Het is raar dat wij dit soort dingen en inzichten niet bij onze opvoeding meekrijgen. Dat zou ons leven in het algemeen stukken overzichtelijker maken. Heel veel mensen die het leven over zich heen laten komen, raken in de problemen. Omdat ze toch een oordeel hebben over alles wat hen overkomt, waar ze dan weer over van streek zijn. Gemeen, oneerlijk, grof, ongemanierd etc. En heel wat van de gebeurtenissen in je leven worden uitgelokt door je eigen gedrag, nota bene. Als je eenmaal zover bent dat je inderdaad het leven accepteert zoals het zich aandient en daar vaak je schouders bij kunt ophalen, tja, dan ben je vergevorderd, dat heet wijsheid. De meeste mensen die ik ken zijn (nog) niet zo ver. Weet je, de meeste mensen die ik coach zijn niet zozeer bezig met gelukkig worden maar willen graag van hun sores af. Dat is wat er bij velen feitelijk speelt. En als je daarvan afwilt en daarop actie wilt ondernemen, dan kom je op een weg terecht die vanzelf tot een gelukkig leven leidt. Zo moet je het zien. Fijn dat je reageerde

anne | 26 december 2018

Ik ben het met Peter eens. Altijd gelukkig? Ik neem het leven per dag en geniet van wat er komt. Daar maak ik het beste van. En ja, dat is of valt niet altijd 'gelukkig'. Mijn gevoel bij deze column voelt opdringerig , alsof geluk altijd moét. Ik ben een bevoorrecht mens, tel de kleine zegeningen, terwijl het soms niet altijd meevalt. Van al het geluk dat er is vind ik het delen daarvan het mooist. Leef het geluk Jan Jaap en leef-geef het door Gelukkig nieuwjaar! Liefs.

Jan Jaap | 26 december 2018

Jammer dat je dit als opdringerig ervaart, Anne. Ik heb het hier over het fenomeen geluk. En dat staat los van de dagelijkse gebeurtenissen en ervaringen. Wat jij beschrijft zijn die leuke en niet leuke ervaringen, die heeft ieder mens, gelukkig of ongelukkig. Gelukkige mensen kunnen ook met de nare dingen en de shit in hun leven omgaan. Ongelukkige mensen niet. Dat is het grote verschil. Ik ven een gelukkig mens , dat ben ik al lange tijd en ja, ook ik ken pijn, verdriet en frustratie. Maar dat tast mijn gelukkig-zijn niet aan. Voelen en zijn zijn twee verschillende dingen. Zie mijn boeken over dit onderwerp. .

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑