goed in je vel.nl

Eikel, klootzak!

De krachttermen kwamen er snijdend uit. Eikel! Klootzak! Hoerenjong! Val kapot! Kankerlijer! Nitwit! De ergste woorden slik ik nu even in. De jonge kerel tegenover me liet zich een moment gaan. Hij vertelde me opgewonden hoe hij af en toe explodeerde als zijn vader of moeder hem op de een of andere manier in de hoek dreven. En wat hij ze dan naar hun hoofd slingerde.

Dergelijke situaties vlogen hem telkens naar de keel, daarom vermeed hij zoveel mogelijk de confrontaties, maar dat lukte natuurlijk niet altijd, ook al woonde hij nu op zichzelf.

Het was een patroon, zijn hele leven lang al. Hij voelde zich volstrekt niet serieus genomen door zijn ouders. De aanvaringen gingen vaak nergens over, hij kon er met zijn verstand niet bij. Die onvoorspelbaarheid had hem bang gemaakt. Hij durfde bijna niets meer aan zijn ouders te vertellen, hij was bang om zijn mening te geven. Hij was nu al tegen de dertig en het ging steeds meer aan hem vreten.

Lastig als je je temperament van je vader hebt geërfd, vond hij. Ook zijn vader kon namelijk aardig over zijn toeren raken als de dingen niet gingen zoals hij wilde. Van hem moest iedereen het maar gewoon vinden, maar als ík uit mijn slof schiet is het huis te klein!

Achteraf heb ik telkens spijt van de dingen die ik gezegd heb, dat had ik beter niet kunnen doen. Ook dat was hem al van kindsbeen aan duidelijk gemaakt. Kwaad worden is één, maar zomaar alles eruit flappen, zijn ouders voor rotte vis uitmaken en erger, nee, dat was niet toegestaan. De spijt kwam niet uit hemzelf, dat hadden zijn ouders hem in de loop van de tijd aangesmoesd.

Op de vraag of hij het werkelijk niet meende wat hij in zijn woede had geroepen keek hij verbaasd op. Natuurlijk meende hij het! Op dat moment in ieder geval wel.

Wat gebeurt hier eigenlijk? Zijn ouders ergerden zich aan het minste en geringste, de rode draad was dat zij bijna alles wat hij vond, alles wat hij zei, alles wat hij deed negatief becommentarieerden. Nooit was het goed, nee, nooit was híj goed, zo ervoer hij het. Binnen de kortste keren liep het gesprek uit de hand en werd hij geestelijk in een hoek getrapt.

Niet onlogisch dat iemand dan terugtrapt met alle kracht die in ‘m zit. En dat er alles uit de kast wordt gehaald om de ander hard te treffen. Minstens even hard als ze hem getroffen hadden. Als kind en soms als volwassene is dat de enige manier om je te verweren.

Dit soort woede is onredelijk in die zin dat het niets met je verstand te maken heeft. Eigenlijk is het heel raar dat degenen tot wie de scheldpartij gericht is - en vaak ook de omstanders - vinden dat je bepaalde dingen niet kunt zeggen, dat je daar veel te ver mee gaat. Ze vragen of je redelijk wilt blijven als je in een onredelijke staat van woede bent. Huh? Raar dat in dit soort situaties vooral de verwensingen tot issue worden verheven.

Je zou toch denken dat een dergelijke uitbarsting juist tot nadenken zou moeten stemmen. Wat gebeurt er eigenlijk? Waarom wordt iemand zo kwaad? Wat doe je of zeg je eigenlijk waardoor de ander zo uit zijn of haar evenwicht wordt geslagen?

Dat zou het achteraf het onderwerp moeten zijn, daar  zou je samen over kunnen praten als de redelijkheid en rust is weergekeerd. Veel mensen doen dat niet of hebben geen oren naar de mening van iemand die zo in woede uit kan barsten. Ze voelen zich slechts beledigd. Terwijl praten, nadenken, echt luisteren, juist dan, de angel mogelijk voorgoed uit dit soort situaties kan halen.

Het vergt moed en veel liefde om op deze manier om te gaan met de woede van een ander.  Maar het levert wel heel veel op...

Kom jij wel eens in dit soort situaties? Dat jij explodeert? Of een ander tegen jou? Ik zou het fijn zijn om te weten hoe je dan doet, wat je voelt en hoe je uiteindelijk met deze situatie omgaat. En of je in staat bent door te dringen tot de diepere laag van de woede.

Jan Jaap van Hoeckel

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Esther | 8 mei 2013

Wat grappig, net een dame aan de lijn gehad die precies zo in elkaar zit.... en direct daarna komt jouw mail binnen. Schoppen tegen alles en iedereen omdat je in je jeugd nooit de ruimte hebt gekregen. Bijzonder om te lezen. Het relativeert wel....

Karina | 8 mei 2013

De herkenbaarheid is weer groot. Ik ben met cognitieve therapie bezig om grip te krijgen op mijn emoties, en eindelijk vallen er vele kwartjes! Voor mij is opnieuw duidelijk geworden dat emoties en je manier van denken onlosmakelijk bij elkaar horen. Als ik nu overstuur ben, neem ik een time-out om erachter te komen wat ik denk en of dit klopt met de situatie van nu. Meestal lukt het dan om de emoties weer los te laten ...

Ingrid ter Laan | 8 mei 2013

Dit is heel herkenbaar. Wij hebben veel problemen gehad met onze oudste zoon, nu 23 jaar, . Hij kon het bloed onder onze nagels vandaan halen en op een gegeven moment weerden we dan zo boos dat we tegen elkaar stonden te schreeuwen. Onze jongste zoon ging gauw naar boven. Ik werd uitgescholden voor kutwijf door mijn zoon en begon te huilen, slachtoffer gedrag. En mijn man werd boos op onze zoon en dat ging soms zover dat het op een handgemeen uitliep. Wij zijn met het gezin in therapie gegaan bij een psycholoog en onze zoon doet nu bij amethist in amersfoort de cursus persoonlijk leiderschap en ik ga die ook doen. Onze zoon woont nu in een andere stad en studeert accountancy en het gaat nu een heel stuk beter tussen ons, 180 graden beter. Ik hou zielsveel van hem en dat heb ik altijd gezegd ook tijdens de ruzies. Ik zei ik hou zielsveel van je, alleen niet van het gedrag wat je nu vertoont , daar heb ik moeite mee. Ook zeg ik dat altijd tegen onze jongste zoon. Het is het gedrag waar ik tegenaan loop en niet tegen de persoon zelf. Ik hoop dat ik dat goed heb gedaan en dat ik ze niet beschadig heb. Ik meen het , ik hou zielsveel van onze zoons. Ik zeg het regelmatig en we praten op volwassen nivo met elkaar, zonder verhitte discussies. Dat is erg fijn. We praten ook over alles met elkaar.

Dien | 8 mei 2013

Ik kom net thuis en lees je column...heel bijzonder!Wij ,onze zoon is in een omgedraaide situatie beland.Hij is een jongen die te goed van vertrouwen is...al eerder een teleurstellende situatie meegemaakt.Hij zit er nu weer midden in...een vriend en vriendin heeft hij geholpen..ze hebben hem zo diep geraakt,dat ik me kan voorstellen dat hij vandaag of morgen ontploft!Wij hebben gelukkig nooit problemen gehad met hem.maar kan me zo goed voorstellen dat eens de maat vol is...hoe ga je hier mee om als ouders langs de zijlijn?Je kan je er niet mee bemoeien...idd luisteren en er zijn.Misschien hebben deze mensen wel een nare ervaring.,enof opvoeding...maar zo behandel je vrienden niet.Ik hoop dat onze zoon kan blijven luisteren en afwachten! Ik vind het erg moeilijk om iemand die zo goed en fijn met mensen omgaat ,zo teleurgesteld te zien.Ik heb het even van me af geschreven...was weer blij met je column.fijne dag...hartelijke groet!

Marianne | 9 mei 2013

Net alsof ik mijn eigen verhaal hier lees. Heb al zoveel goede oplossingen aangedragen gekregen zoals: Weggaan Time out nemen Tot 10 tellen Mijn motto in het leven opdreunen als een mantra "wat wil je gelukkig zijn of gelijk hebben". Maar....... niets helpt zeker als er conflicten zijn in familieverband. Te veel gekwetst, niet serieus genomen, me niet "gezien"voelen. Blijkbaar heeft dit zoveel schade opgeleverd dat ik hier nooit meer vanaf lijkt te komen. Als je een goede tip weet dan hou ik me aanbevolen. Hartelijke groet,

Vivienne | 12 juni 2013

Wat een mooi stuk. Ik herken me in de jongen die in woede uitbarst en daarna geen recht van spreken meer heeft. Omdat hij 'te erge' dingen heeft gezegd, te heftig reageert. Hij wordt aangewezen als 'dader' en de ander is 'slachtoffer zonder schuld'. Ik herken de frustratie achteraf, omdat je nooit gehoord wordt. Niemand aan je vraagt wat nu maakte dat je je zo voelde. De woede lost niets op. Het is denk ik een kwestie van verwachtingen loslaten en je grenzen aangeven. Al voor er ontploffingsgevaar dreigt. Verwachtingen loslaten naar je ouders is moeilijk. Het blijft altijd knagen. 'Ik ben toch het kind?' Denk ik vaak. Maar de woedebuien blijven alleen maar uit als ik mezelf als moeder van mijn ouders zie. Soms doet dat pijn. Zeker toen ik jonger was en niet toe aan 'ouderschap'. Nu ik zelf ook moeder ben van twee dochters is het makkelijker. Behalve het loslaten van een verlangen naar onvoorwaardelijke liefde en begrip van je ouders is het ook zuur te beseffen dat zij de enigen op aarde zijn van wie je dat had mogen verwachten. Laten we in elk geval lief zijn voor onszelf en voor elkaar. Dat helpt allicht!

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑