goed in je vel.nl

Honden en katten

Als je de verhalen van ouders met twee of meer kinderen moet geloven dan gaapt er nogal een gat tussen de theorie en de praktijk van het opvoeden. Ze vinden het bijvoorbeeld heel terecht dat voor elk kind dezelfde regels gelden. Als ouder sta je ergens voor, je vindt bijvoorbeeld dat kinderen gehoorzaam moeten zijn. En als je iets vraagt of zegt wil je graag dat er normaal gereageerd wordt. “Nee’ is gewoon ‘nee’ en daarmee is de kous af...

Al je mooie voornemens ten spijt blijkt zo’n aanpak bij het ene kind beter te lukken dan bij het andere. Het ene kind is tamelijk gemakkelijk op te voeden, gehoorzaamt goed, leert snel, en loopt lief in de pas. Keesje is zo’n lieve jongen, zeggen de ouders trots tegen hun vrienden, die dat vertederd beamen. Marlousje is uit heel ander hout gesneden. Als je haar iets vraagt doet ze net of haar neus bloedt, pas na veel aandringen en dreigementen is ze een beetje in het gareel te krijgen. Ze gaat gewoon haar gang, trekt zich niet veel van anderen aan. En als ze iets wil, dan moet het ook gebeuren, ze dreint net zolang tot ze haar zin krijgt. Nee, Marlousje is echt lastig, vinden de ouders. Hoe kan het toch? Keesje is zo lief maar zij..?

Het feit dat kinderen zo verschillend zijn, is voor ouders best problematisch. Wat moet je met je goede opvoedvoornemens? Kinderen als Marlousje zijn gewoon niet te hanteren, vinden ze en als ze er met vrienden over praten die ook kinderen hebben, krijgen ze vaak hetzelfde verhaal te horen.

Even heel oneerbiedig: kinderen zijn als honden en katten. Honden laten zich opvoeden en kun je kunstjes leren. Ga zitten, ga liggen, kom, rustig, pootje, apport, zoek, af! Als je even je best doet krijg je bijna elke hond zover dat hij gewillig doet wat je zegt. Op een gegeven moment is een blik of handgebaar al genoeg om de hond te laten doen wat je wilt. Bij katten lukt dat niet. Integendeel, een kat naait zijn eigen naad, die laat zich helemaal niks zeggen. Die sjouwt een beetje rond, gaat liggen wanneer en waar hij wil. Ooit een kat pootjes zien geven? Ooit een kat gezien die aan komt rennen als je roept: kom hier!

Er zijn ouders die boffen, die hebben twee honden, da’s een makkie. Maar één kat in huis kan je soms tot wanhoop drijven. En wat dacht je van twee katten, gek word je ervan!

Het grappige is, als je dit zegt tegen ouders, dan herkennen ze dat wel. Inderdaad, de Keesjes van deze wereld kun je gemakkelijk kunstjes leren. Heerlijk gewoon, het zijn vaak modelkinderen. Aan de Marlousjes heb je echter geen enkel houvast, die gaan lekker hun eigen gang. Kunstjes, ho maar!

Wat er fout gaat is dat ouders een kat proberen op te voeden als een hond. Regels zijn regels en die gelden immers voor iedereen, vinden ze. Dat is waar, ook voor een kat, maar met een kat ga je heel anders om dan met een hond. Een kat moet je paaien, poespoespoes, geduldig blijven pssspssspsss’en. Net zo lang tot hij of zij komt. En dan belonen, lief op je schoot nemen, over het kopje kroelen, lieve woordjes zeggen...  Niets heerlijker dan een snorrende kat op schoot. Iedereen blij.

Katkinderen zijn heel goed in het gareel te krijgen maar vergen een andere aanpak dan hondkinderen. Veel geduld, vriendelijkheid, lieve woorden, aanmoediging, beloning, vertrouwen en vooral acceptatie van het feit dat je kind nu eenmaal een kat is, daarmee kom je ver. Als je de kat in je kind herkend dan besef je dat je het beter over een andere boeg kunt gooien. Daardoor krijg je meer grip op de situatie, de opvoeding lukt beter, het kind voelt zich prettiger en er valt veel onnodige stress weg.

Uit het boek 'Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?'

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Roger Raes | 10 november 2011

Alweer zo'n waardevolle column van jou Jan Jaap. Alvorens deze column te lezen hebben wij al uitgebreid erover gesproken tijdens ons gezellig etentje in de binnenstad van Den Bosch. Na ons gesprek en het lezen van deze column kreeg ik inzicht in mijn eigen kinderen Jill(14) en Rodger(10). Jill is een hond, zij doet gewoon wat van haar verlangd wordt en groeit op tot een volwassen vrouw voordat ik er erg in heb. Rodger daarentegen is een kat, boos worden en schreeuwen werkt bij hem averechts maar liefde........ Wanneer ik bovenstaande een week eerder had gelezen, dan had ik bij volgende situatie anders gehandeld. Vrijdagavond jl. liepen wij een dropping door de basisschool georganiseerd. Een heel gezellige avond met de nodige schrik-effecten. Aan het eind van de tocht liep Rodger midden op straat en ik riep naar hem opdat hij bij ons op de stoep zou komen lopen. Toen hij geen gehoor gaf aan mijn smeekbede werd ik boos en probeerde hem onder dwang naar de stoep te roepen. Eind van het verhaal: vader en zoon beiden boos. Wanneer ik hem als een kat had behandeld en vervolgens tegen hem zei: 'lieverd, papa houdt zoveel van jou dat hij jou nog lang niet wil missen en nu jij hier midden op straat loopt ben ik als de dood dat er een auto aankomt die jou mogelijk zou kunnen overrijden, kom alsjeblieft naast me lopen'. Ik weet zeker dat hij het dan begreep en zonder enige stemverheffing naast me op de stoep zou komen lopen. Zo zie je maar hoe belangrijk het is om te delen.........

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑