goed in je vel.nl

Kleine stapjes naar geluk

Er wordt wat afgepraat over geluk, liefde en je-goed-in-je-vel-voelen. Als je zelf gelukkig bent, een leven in liefde leidt en als je vel goed om je lijf zit, is het heerlijk om erover mee te kunnen praten. Je begrijpt wat er bedoeld wordt, je wordt bevestigd in dat wat je allang weet. Je moet in je kracht staan, roept de een. Je moet aan yoga gaan doen, echt dat helpt, zegt weer een ander. Je moet helemaal niks, weet je. Iedereen heeft zo zijn wijze lessen.

Die gesprekken zijn lastiger voor mensen die voortdurend worstelen met de dingen in hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn? Ze weten niet hoe dat voelt. Als ze ’s morgens opstaan, dan beginnen ze de dag al met een deken over hun hoofd. Gevangen in de mist die leven heet. Je moet in je kracht staan! Je moet genieten! Neem het leven niet zo zwaar... Het is boter aan de galg gesmeerd. Gelukkig, nee dat wordt je nu eenmaal niet op commando. Je hebt geen benul hoe je al je problemen de baas kunt worden, alle goede raad ten spijt. En gelukkig voelen? Dat lijkt helemaal onbereikbaar.

Het manco van veel geluksadviseurs is dat er zoveel wol in hun taal zit. Als je je niet gelukkig voelt kun je geen touw aan hun woorden vastknopen. Je moet in je kracht staan!  Ik lees en hoor dat vaak maar wat is dat in vredesnaam? In mijn kracht staan, hoe doe ik dat? Kan ik dat nu onmiddellijk? Of: Geluk komt van binnenuit. Ja?  Leven in het hier en nu. De toehoorder heeft waarschijnlijk het gevoel dat hij met al zijn problemen wel degelijk in het hier en nu leeft. Geluk is zelfacceptatie. Versterk je flow-ervaring.

Soms denk ik wel eens dat zulke kreten alleen maar begrepen en gevoeld worden door de beroepsgroep zelf. Jargon voor vakgenoten. Zulke adviezen helpen je waarschijnlijk geen stap verder. Als je je niet gelukkig voelt en je wilt van dat onbestemde en vooral rotte gevoel af, dan wil je actie, er moet gewoon iets gebeuren en wel onmiddellijk. Geen kreten, stappen zetten, dat is wat je wilt.

Ik had het genoegen een voorstelling bij te wonen van Ali B, onze aardige rapper. Hij hield een lang betoog over hoe het komt dat we zo moeilijk gelukkig kunnen worden. Hij had het over onze hersens en hoe delen daarvan elkaar in de weg zaten. Het klonk ingewikkeld maar het was vooral leuk. Zijn eindconclusie maakte wel indruk op me. Ons geluk bereiken we niet met grote stappen, hoe graag we dat ook zouden willen. Nee, kleine stapjes, voetje voor voetje, zo kom je uiteindelijk bij je geluk. Dat zegt Ali B, een geluksadviseur naar mijn hart.

Kleine stapjes, dat wil je niet horen als je geen zin meer hebt in je sores, als je schoon genoeg hebben van het geshit in je leven. Grote stappen, nu direct, dat wil je. En daar gaat het mis! Je pakt je grootste probleem als eerste aan, je doet je best, je schuift uit. Weg moed, weg vertrouwen. Zie je wel, het gaat niet. Had je maar naar Ali B geluisterd... Kleine stapjes, daar zit het geheim. Vandaag zet je het eerste als je wilt.

Als je je problemen aan wilt pakken moet je ze eerst op een rij zetten. Wat zijn ze precies? Probeer ze te benoemen, schrijf ze op. Allemaal. En zet ze vervolgens opnieuw op een rij. Van groot naar klein, probeer het. Wat is je grootste probleem? Wat vind je zelf minder groot, wat klein? Pak vervolgens je allerkleinste probleem aan, ga ermee aan de slag en laat alle andere problemen voor wat ze zijn. Roep zonodig de hulp in van iemand die dicht bij je staat. Worstel je door je kleine probleem heen. En proef de overwinning! Dit smaakt naar meer. Pas als je het eerste overwonnen hebt, pak je het tweede aan, het op een na kleinste. Enzovoort. Kleine stapjes, dat wel. Maar je bent tenminste op weg naar betere tijden.

Nee, deze stapjes alleen zijn niet genoeg. Er is nog wel meer te doen. Maar het is een begin. Ik spreek regelmatig met mensen die niet goed in hun vel zitten. Niet één was op het idee gekomen de problemen eens echt op een rij te zetten. Terwijl het eigenlijk zo simpel is. Als je je niet gelukkig (genoeg) voelt en je wilt het dolgraag worden, kun je vandaag nog aan de slag. Gelukkig.Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

marianne | 15 oktober 2011

Mee eens! ook ik ben met de kleinste problemen begonnen.... die kon ik aan en zo ontdekte ik het grootste probleem: dat er niet eens een groot probleem was...!!! dat waren nl al die kleine opeen gestapeld en niet opgeruimd of beter niets mee gedaan. en soms deed ik twee stappen en viel en moest er eentje terug doen.... was nog altijd 1 stap vooruit... en niemand kan mij vertellen hoe energie en kracht voelt, dat kan ik alleen zelf..dat is struikelen over mijn eigen voeten/pad opstaan en terug kijken waarover ik ben gevallen..ervan leren en doorgaan...met leven ten volste.. doet mij meteen denken aan het volgende: vaak hoor je mensen zeggen " tja het is hollen of stilstaan..." dat deed ik ook...en nu: stapje voor stapje....het spreid mijn energie" kracht" en doorzettingsvermogen.. groet.

Flory | 16 oktober 2011

In je kracht staan ... tja. Wel eens aan meditatie gedaan, TM of anders? Silva Mind beoefend? NLP? Dan weet je het: helemaal in jezelf gaan, diep in je zelf; vóelen wie of wat je bent. Dat kán. Is dat in je kracht staan? Misschien wel. Want als je heel diep in jezelf bent gegaan (naar je inner EGO) kun je van daaruit opbouwen, jezelf (her)programmeren, jezelf 'beter' maken, een aardiger mens (ook voor jezelf) zekerder, veiliger. Zoiets dus. Het heeft te maken met het kanaliseren van je energie, met concentratie, met discipline. En het is niet moeilijk. Iedereen kan het. Kwestie van oefenen. Elke dag een kwartiertje bijvoorbeeld. Ben je dan meteen gelukkig? Ach dat hangt van zoveel factoren af. Genetische erfenis, gereïncarneerde persoonlijkheid, miljoenen ervaringen opgeslagen in je DNA, opvoeding, milieu... Pffhht ... dat moet je als mens allemaal besturen hoor, in dat ene leventje van je. Enfin, geluk er mee! Beter en beter, Flory

Claudia | 17 oktober 2011

Ongeduldig zijn en te snel opgeven, herkenbaar.'Hulp troepen' inschakelen is een oplossing al zul je zelf moeten(durven)kijken in de spiegel die je voorgehouden wordt. Overtuigd zijn voor de 100% dat je het zelf moet doen. Pas dan kun je beginnen aan de 'weg naar jouw geluk'. Met(inderdaad) kleine stapjes. Het voor jezelf duidelijk maken, oplossingen zien en ontdekken. Begin met plan A,indien nodig volgt plan B en lukt het uiteindelijk met plan G wel. Doorgaan en niet opgeven. Van je fouten leer je...g e l u k k i g maar.

Pauwel | 17 oktober 2011

"Zo klein als we zijn, zo groot kunnen we ons voelen". Geluk zit in jezelf accepteren zoals je bent, want uiteindelijk kunnen we niet anders dan dat. Niemand is perfect, accepteer het maar. De schoonheid zit in het menszijn, de mens die fouten durft te maken. Geniet van het leven door altijd jezelf, maar vooral iedereen om jou heen te vergeven. Wij als mens kunnen nu eenmaal niet anders dan zijn wie we zijn. Dat geldt voor jezelf maar ook voor een ander.

Gina | 30 oktober 2011

Hallo Jan Jaap. Mooi hoe je het moeten aanhaalt. Sinds ik "niets moet alles mag " in mijn leven heb toegelaten wordt het n stuk makkeler om gelukkig te zijn.

Caroline | 19 november 2011

Overtuigd zijn voor de 100% dat je het zelf moet doen...... Dat is nou precies waar ik zo ONTZETTEND moe van word! Het lukt me niet alleen!!

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑