goed in je vel.nl

Ongelukkig zijn

Gelukkig zijn is geen must. Iedereen maakt zijn eigen keus in zijn leven. En 'ongelukkig zijn' is er een van. Niemand zal daar bewust voor kiezen, maar sommige mensen hebben echt het gevoel dat hun manier van leven, hun niet-gelukkig voelen, volstrekt normaal is. Ze beschouwen het vaak als realistisch. Hun blik op de wereld, hun mening over mensen, tja, dat is de realiteit.

De wereld is niet leuk, het mensdom deugt niet. Dus is er ook geen enkele reden om me leuk en gelukkig te voelen, het is gewoon niet anders. En als ze al eens een gesprek met een ander voeren die een mooier, optimistischer beeld van de wereld en van ons leven heeft, dan wordt dat vaak afgedaan als zweverig, niet met beide benen op de grond, onrealistisch. Kijk om je heen, lees de krant, luister naar het nieuws, hoezo leuk? Ze vinden ook dat ze geen hulp nodig hebben en dat ze, wat hun leven betreft niets hebben te leren. Zo is het, klaar!

Als je bewust je weg naar geluk gaat kun je nogal gedeprimeerd raken van zulke mensen in je omgeving. Je begrijpt het niet, vooral de halsstarrigheid waarmee ze zich vastklampen aan hun eigen negatieve beelden en gevoelens gaat je verstand te boven. Hoe kan het toch: je voelt je rot, bent niet blij met je leven en doet er niets aan, nee, je wilt er niet eens iets aan doen! Dat is toch raar?

Het is goed om geen energie te steken in mensen die zo duidelijk hun keus maken. Laat ze, accepteer dat dat hun goede recht is. Niet iedereen hoeft de keus te maken om een gelukkig leven te leiden. Je hoeft dat niet te begrijpen maar doe jezelf en de ander een plezier en accepteer het. Goed voor je gemoedsrust, goed voor je eigen geluk...

Herken je dit? Loop je hier ook wel eens tegenaan? Of zit het misschien ook wel een beetje in jezelf? Ik ben erg benieuwd naar je reactie.

Jan Jaap van Hoeckel

 

 

 

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

Froukje | 27 januari 2013

Dank dank dank!!! X Frouk

marion | 27 januari 2013

mijn eigen moeder is diep ongelukkig. dat heeft mij lang hard geraakt. en maar doen alsof ze zo gelukkig is. maar je hebt helemaal gelijk, LAAT ZE!!! want dit is wat ze willen, dit is hun houvast, ze vinden het fijn om "slachtoffer" te zijn. en wat als ze ineens wel van het geluk mogen proeven, wat moeten ze daarmee? ze willen niet open staan voor wat op hun pad komt, ze hebben de keus gemaakt niet meer te veranderen. ondanks dat ik het heel jammer vind voor deze mensen besef ik ook dat het zeer belangrijk is om ze in hun waarde te laten. ieder zijn keus.

Johanna | 27 januari 2013

ik ken er een paar en inderdaad, het heeft geen nut en voegt niets toe om er tegenin te gaan. Ieder heeft zijn eigen weg in dit leven denk ik nu. Respect voor de keuzes van een ander. De één krijgt zoveel te verwerken in zijn/haar leven dat het bewonderingswaardig is dat men positief en gelukkig is en een ander heeft een negatieve blik en het kleinste brengt ze al van de wijs. Het zij zo.

Em | 27 januari 2013

Ja, de herkenbaarheid voelt weer warm, Jan Jaap! Laat iedereen in zijn/haar waarde, op het moment dat je hen ontmoet. Want er kan ook, onverwachts, een knop omgaan! En die knop bedient ieder op zijn eigen tijd, en dat maakt ieder van ons zo uniek.

Jan Jaap | 27 januari 2013

Geïnspireerd door mijn column schreef een dierbare lezer mij een e-mail met deze boodschap: "Remember: Yesterday is history, tomorrow is a mystery and today is a gift; that's why we call it 'the present'!"

anne | 27 januari 2013

Dank voor deze prachtige column. Ik wil er nog een mooie Quote aan toevoegen die ik gevonden heb bij 4positiviteit: De mensen die het moeilijkste zijn om van te houden, zijn ook degene die de liefde het meest nodig hebben.

Matina | 27 januari 2013

Ook mijn moeder is het nooit gelukt om zich gelukkig te voelen, bleef hangen in de negatieve kanten van het leven. Als kind deed ik alles om haar vrolijk (aardig) te laten zijn. Later overstelpte ik haar met cadeautjes, ook vaak uit schuldgevoel omdat ik wel veel vrienden had en leuke dingen kon doen. Als iemand haar vroeg hoe het ging was het antwoord standaard,'ach het moet maar hè'. Uiteindelijk raakte ze iedereen kwijt door het ongelukkig zijn. Sinds zij 1 1/2 jaar geleden is gaan dementeren is zij blij met alles, vriendelijk en ben ik haar goudstuk. Bizar! Dat ik uiteindelijk een gelukkige moeder heb is mooi en ook verdrietig want het zou haar leven een stuk makkelijker gemaakt hebben. Maar dat is mijn mening en nog steeds moet ik accepteren dat zij anders koos.

henny van gemert | 27 januari 2013

Met veel interesse heb ik je column gelezen.Je hebt gelijk als je schrijft dat deze mensen zelf kiezen voor hun weg, of het nu gelukkig is of ongelukkig. Toch wil ik er mijn energie insteken om te proberen hun op positieve dingen te wijzen. Misschien komt er dan een dag dat zij in gaan zien, dat niet alles negatief is.Dat zou toch mooi meegenomen zijn, of zie ik dat verkeerd? Dat zij zelf beslissen om daar iets mee te doen heb je helemaal gelijk. groetjes

Mayke | 27 januari 2013

Wat een mooie quote Anne, als je zo kan kijken naar mensen dan heb je veel liefde in je en ben je naar mijn idee een rijk mens. Ik denk nl dat deze quote erg waar is. Is het een keuze of kunnen ze niet anders? Ik weet het niet, maar ben iedere dag dankbaar dat ik waarschijnlijk van naturen een erg positieve levenshouding heb.

Roger Raes | 27 januari 2013

In de tijd dat ik nog kersvers bezig was met het verslinden van lectuur over bewustwording, positief denken, coaching e.d. dacht ik steeds dat ik tijdens één knipbeurt iemands negatieve wereldbeeld kon veranderen. Ik besefte niet hoe halsstarrig mensen WILLEN geloven hetgeen ze geloven. En ja, ze kijken naar het journaal en lezen de krant. Ze zoeken de negatieve berichtgeving op. Vlak voordat ze naar bed gaan kijken ze naar het journaal. Het journaal: een opeenstapeling van rampen! Iedereen heeft een eigen model van de wereld, voor een groot deel gecreëerd door zichzelf. Mijn inziens is er een groep die niet door heeft hoe hun negatieve wereldbeeld ontstaat. Vervolgens is er een groep die onbewust energie bij anderen steelt. Ze blijven hangen in hun "arme-ik-drama". De eerste groep is blij met goede inzichten en met 'tools' voor een leuker leven. De echte "jammerkonten" proberen te helpen is energie-verspilling. Een negatief wereldbeeld creëer je ook door je taalgebruik. Wanneer je uitspreekt dat NIEMAND deugt dan ervaar je dat ook zo. Over het arme-ik-drama schreef ik http://roger-raes-schrijft-op.blogspot.nl/2011/10/het-arme-ik-drama.html Hoe jouw taalgebruik jouw wereldbeeld bepaalt kun je lezen in: http://roger-raes-schrijft-op.blogspot.nl/2012/12/woorden-schrappen-voor-een-gelukkiger.html

Jan Jaap | 27 januari 2013

Wat een prachtige en leerzame reacties, dank jullie wel, ook namens alle andere lezers van goedinjevel.nl. En even de quote van Anne. Mooi dat je die aanhaalt. Houden van, liefde, is een lange weg om te gaan, om te bereiken wat je eigenlijk zou willen bereiken. Juist de mensen van wie je het zo moeilijk vindt om van te houden, de zwerver op straat, de junk, de vereenzaamde brombeer, tja, om daar liefde voor op te kunnen brengen, dat is ultiem. Daar is de liefde voor je kinderen, je ouders, je geliefde nog kinderwerk bij... De tragiek is dat ze liefde nodig hebben maar meestal het tegendeel krijgen!

Miranda | 28 januari 2013

Zo herkenbaar.Wel voel ik me na een bezoek aan negatieve mensen zo moe en ook wel een beetje depri.Accepteren,laat ze maar,dat is hun keuze,makkelijker gezegd dan gedaan vooral als het om je familie gaat.Ik probeer een beetje verandering aan te brengen om andere onderwerpen aan te snijden,soms lukt het,alle kleine beetjes helpen.Het lukt vaker om afstand te nemen en te denken zo zijn zij.Ik heb nog veel te leren. Bedankt voor je column.

M | 28 januari 2013

Toeval bestaat niet!!!! Deze mail na een gesprek met mijn partner over negatieve gevoelens. Mijn partner doet er wel wat aan maar dan nog is het niet makkelijk om er afstand van te nemen Jullie reacties geven mij de kracht Dank je wel!

Anna Michielen | 31 januari 2013

Ik ben niet echt ongelukkig maar ook niet ten hemel juichend gelukkig. Ik vind dat geluk is overschat, we moeten inderdaad allemaal gelukkig zijn en dan het best door middel van materieele zaken, somberen is not done! Persoonlijk kan ik niet gelukkig zijn in een wereld met zoveel ongeluk, door geweld, oorlogen, honger etc. Ik ben tevreden met kleine dingen in mijn leven en kan me daar "gelukkig" bij voelen maar ben niet permanent gelukkig!

Veronique | 3 februari 2013

De beerput van uitgesteld en onverwerkt zeer heeft soms wat tijd nodig om geleegd te worden wanneer ze langzaam uitgestrooid wordt tussen de gewone gebeurtenissen. Noem dat maar een ongelukkige periode, die om compassie vraagt. Soms functioneer je dan een beetje als klaagmuur. Je luistert, ziet het ongeluk en je kunt eigenlijk niet meer dan ze het beste wensen. Alles verandert, in time...

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑