In het leven van alledag zie je schrijnende voorbeelden van ongelijkheid, van mensen die op anderen neerkijken. Overal. Leidinggevenden die werknemers kleineren, ambtenaren die een klagende burger afserveren. Het te snelle oordelen over mensen die aan drugs verslaafd zijn. Het neerkijken op buitenlanders die slecht hun Nederlands spreken. Het zijn maar voorbeelden. En zelfs in relaties is de gelijkheid soms ver te zoeken. De een beveelt, de ander moet niet zeuren.
Alle mensen zijn gelijk? In Zuid-Afrika is de Apartheid afgeschaft, maar nog steeds blijven veel blanken zwarten maar rare mensen vinden waar je eigenlijk niks aan hebt.
Aan de andere kant, hoe vaak kijken mensen niet tegen anderen op? De atleet die een mooie sportprestatie heeft geleverd. De man die bergen geld op de bank heeft staan. Een jonge vrouw die met een goed nummer in de toptien is beland. Geld, prestaties, materie, een mooi huis, dure spullen, mooie kleren, dat maakt ons belangrijk. Vraagteken. Belangrijker dan iemand die dat allemaal niet heeft. Vraagteken. Tegen hen kijken we op...
We doen onszelf en anderen ernstig tekort door zo in ons leven te staan. Niemand is belangrijker dan een ander. Niemand is het waard om tegenop te kijken. En niemand verdient het om op neer te kijken. Niemand! We zijn allemaal gelijk, er is gewoon geen verschil. Respect voor de ander of waardering, jazeker. Maar opkijken of neerkijken? Nee, doe dat jezelf niet aan.
We zijn allemaal van belang, niemand uitgezonderd. Pas als je dat tot diep in je hart laat doordringen kun je liefdevol met de wereld omgaan. En dat is essentieel voor je geluk.
Als je dit leest, laat dan eens via een reactie weten hoe (on)gelijkheid uitpakt in je eigen leven, in je eigen omgeving? Hoe je denkt over dit op- of neerkijken?
Jan Jaap van Hoeckel