goed in je vel.nl

Ik hou van mij

Liefde, houden van, wat is dat eigenlijk? Goede vraag. Meestal krijg je daarop antwoorden in deze trant: eh... ja gewoon dat je van een ander houdt, dat je alles met de ander wilt delen, dat je hem/haar gelukkig wilt maken, dat is liefde. Zo’n antwoord en dan in vele variaties. Houden van kan ook gaan over ouders, kinderen, familie. Houden van is een gevoel, hoor je vaak.

Ik citeer nu even de schrijver van het boek ‘De Andere Weg’, de Amerikaanse psychiater Scott Peck: liefde is de wil om je eigen zelf te ontplooien zodat het kan bijdragen aan je eigen spirituele groei van zowel jezelf als je medemensen.

Hoe frappant, de ‘ander’ komt pas aan het eind van zijn definitie aan bod. Liefde gaat voornamelijk om jezelf, om je eigen ontplooiing. Het heeft weliswaar met gevoel te maken, maar het vindt zijn bron in je wil. Je wil om jezelf, jij als persoon, te laten groeien. Liefde zit in je, in elk mens, niemand uitgezonderd. De basis van alle liefde voor een ander zit in de liefde voor jezelf.

Ik hou van mij, pas als je dat volmondig kunt zeggen, heb je de essentie te pakken. Ik hou van mij. Dat lijkt de opgave te zijn in je leven. Houden van jezelf, van je mooie en goede kanten, ja, dat is zo moeilijk niet. Je mooie ik is echter meestal maar de helft van je persoonlijkheid. Je hebt ook een andere kant, je doet domme dingen, je maakt fouten, je bent soms onhebbelijk en hebt slechte gedachten. Dat ben je ook. De kunst is om ook van die kant te houden. Liefde voor je eigen onvolmaaktheid.

Maar ik accepteer echt wel dat ik niet volmaakt ben, dat ik fouten maak, zeggen mensen vaak op de vraag of ze ook van hun andere zijde houden. Accepteren? Dat is wel heel armoedig als het over liefde gaat. Het is al beter dan voortdurend afwijzen en worstelen met je minder leuke kanten, dat wel. Maar voor de helft van jezelf houden en voor de andere helft slechts accepteren is niet erg liefdevol.

Liefde is alles of niets, om het maar eens even heel zwart wit te stellen. En natuurlijk, honderd procent bestaat niet, niemand is volmaakt. Ook al word je stokoud, dan nog zul je niet bij je einddoel zijn. Het gaat er ook niet om of je het bereikt, belangrijker is dat je de weg ernaartoe gaat, dat je stapjes zet, dag na dag. Zo groeit je liefde, zo groei je zelf. En ik haal nu weer even Scott Peck aan: wanneer iemand de grenzen van zijn persoonlijkheid heeft verlegd, is hij groter geworden.

Als je niet van jezelf houdt, heb je veel ruimte en energie nodig voor jezelf. Voor de dagelijkse confrontatie met jezelf, de competitie met anderen, de worsteling met de dingen, je ontevredenheid en frustratie. Als je zo bezet bent, hoe kun je dan ooit van een ander houden?

Houden van jezelf betekent dat je weinig of geen ruimte in je hoofd en je hart meer nodig hebt voor jezelf. Er is plaats genoeg voor een ander. De liefde voor jezelf lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met de liefde voor anderen. Hoe meer je van jezelf houdt, des te meer ben je in staat om van een ander te houden.

Ik hou van mij. Als je dat in alle oprechtheid tegen jezelf kunt zeggen heb je de deur geopend naar een leven in liefde. Heb je eenmaal dat stadium bereikt, dan kun je voluit van je partner houden, van je ouders, je kinderen, je familie en andere dierbaren. Maar dat niet alleen. Met ik hou van mij heb je de deur geopend naar de volgende fase: ik hou van de wereld...

Uit het boek 'Wie heeft ons in godsnaam geleerd dat regen slecht weer is?'

Lees verder ↓
Deel via Facebook LinkedIn Twitter

Reacties

M'lief | 11 juni 2012

Lieve Jan Jaap, Ik vind dit je mooiste column tot nu toe. Grote glimlach hier. Dankjewel ?

Mariëtte Doelman | 11 juni 2012

Ja die glimlach, die ervaar ik ook. En een warm gevoel! Liefs! Mariëtte

Heleen | 11 juni 2012

Super!!! X

Irene | 11 juni 2012

Het wordt saai, maar ook hier kwam er een big smile op mijn snoet. Ik schreef net over mezelf naar een kennis dat ik een maatje meer draag, wel een paar maatjes meer. Hoofdzaak is dat ik me lekker voel in mijn eigen lijf. En dan heb ik net nieuwe foto's van mijn nieuwste kleinkind ontvangen, en met die foto's moet ik het voorlopig doen, want ik kan pas 7 juli op reis er naar toe, in Zuid - Frankrijk. Maar ik voel nu al de liefde van mij uitstralen.

corry | 11 juni 2012

Een traan, een glimlach en tegelijkertijd kippevel bij het lezen van deze prachtige definitie. Wat doe je dat toch geweldig Jan Jaap. Zo mooi en zo treffend. Deze komt echt 'binnen'! Dank voor dit cadeautje... xx

Marjolein | 11 juni 2012

Ware woorden over groeien JanJaap! Wat zou het fijn zijn als wij ons bewust zouden herinneren hoe we waren als pasgeboren baby's. Want dan zouden we weten dat wij in oorsprong 'liefde zijn'. Hoe wonderlijk eigenlijk dat we dat 'vergeten' en dat we daar als volwassenen opnieuw bewust van moeten worden (gemaakt). 'Ik hou van mij' betekent voor mij hetzelfde als 'liefde zijn!'. Daarmee leef je liefde. Dat straal je uit en heeft effect op jezelf en op anderen. Toon Hermans zegt het heel simpel op zijn Toon's: 'Liefde is op weg zijn naar jezelf te vinden in elkaar'.

Roger Raes | 12 juni 2012

Ik probeer na een tijdje weer aan te sluiten bij de lezers van jouw columns. Wat je toevalt komt "toevallig" op je pad en zo komt dit artikel als een reminder voor mij. Mijn laatste blogartikel plaatste ik op 24 maart jl. en ik weet bij God niet hoe het komt dat ik geen sprankje inspiratie heb om ook maar één letter aan het witte vlak toe te vertrouwen. Sinds 29 maart kamp ik met een nekhernia en mijn lichaam laat me -voor mijn gevoel- erg in de steek. Ik ben teleurgesteld in mezelf of beter gezegd: ik ben teleurgesteld in het lichaam waarin ik woon. Ik houd -ik hoop tijdelijk- momenteel niet van mezelf omdat ik niet degene kan zijn die ik wil zijn. Jouw relaas hierboven is een waarheid als een koe Jan Jaap! Hoe kun je liefde geven als je het niet bezit. Je kunt pas uit een beker schenken wanneer deze vol is......... Je hebt me in ieder geval weer stof tot schrijven gegeven en daar ben ik je heel erg dankbaar voor. Voor de geïnteresseerden misschien een leuk filmpje wat naadloos aansluit op bovenstaand: http://www.youtube.com/watch?v=JqbVSLCq2jw&feature=related Harrie Jekkers-Ik hou van mij.

Esther | 13 november 2012

Wow... en dan zeker jouw column in combinatie met het filmpje van Angel-A! Alles zo waar, puur en ergens ook heel logisch verwoord, chapeau! Ik geniet iedere column opnieuw.

Reactie plaatsen

Naam*
Email*
Reageer*
Neem aub de letters van de captcha over*
captcha
Je e-mailadres wordt niet geplaatst
Inklappen ↑